Zilver is net als goud een edelmetaal. Het is een glimmend metaal dat niet snel verweert, maar door oxidatie kan het wel zwart worden. Al duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling werd zilver gebruikt als ruilmiddel en in meerdere talen is zilver het woord voor geld (b.v. argent en plata). Tot in de twintigste eeuw was de waarde van geld gekoppeld aan die van zilver, maar vanaf de jaren zestig stapten veel landen over op metalen als nikkel voor gebruik in muntgeld. Vanaf dat moment wordt de inflatie zichtbaar in een stijgende zilverprijs en is het zilver in de voorheen gebruikte munten vaak meer waard dan de nominale waarde die op de munt vermeld staat.
Zwaar en zacht
Zilver is een relatief zwaar metaal. Met een dichtheid van 10,5 kg per dm³ is het maar een klein beetje lichter dan lood (11,3 kg/dm³) en voelbaar zwaarder dan het in de latere munten gebruikte nikkel (8,9 kg/dm³). Alhoewel het harder is dan goud en lood, is zilver ook een vrij zacht metaal. Om die reden wordt het voor gebruik in muntgeld of sieraden gemengd met een ander metaal zoals koper. Het veelgebruikte gehalte van 92,5% wordt ook wel sterling zilver of zilver van het eerste gehalte genoemd. Zilver van tweede gehalte is 83,5% zilver en het derde gehalte is 80,0%. De zilveren munten uit de twintigste eeuw bestaan vaak uit 72% zilver en 28% koper. Deze verhouding levert het hardste resultaat, zelfs harder en dus slijtvaster dan het later gebruikte nikkel.
Waardevol
Omdat zilver relatief schaars is, wordt het als een waardevol metaal gezien. Veel beleggers in edelmetalen hebben naast goud ook zilver in hun portefeuille waarbij opgemerkt moet worden dat de zilvermarkt weliswaar meebeweegt met die van goud, maar vaak wat volatieler reageert waardoor het een net iets riskanter belegging vormt. Men kan in zilver handelen op de beurs, of fysiek zilver kopen of verkopen. Maar let op: de invloed van vraag en aanbod op de marktwaarde van zilver valt niet te onderschatten. Voorzichtigheid is dus geboden! Lees verder »
Schaarse munten
De waarde van zilveren guldenmunten wordt als eerste bepaald door de waarde van het zilver waarvan de munt is gemaakt. Afhankelijk van de zilverprijs, het gewicht en het zilvergehalte heeft de munt een minimumwaarde. Indien de munt interessant is voor verzamelaars, kan de verzamelwaarde de zilverwaarde enorm ontstijgen. Zo kan een muntje met zilverwaarde van nog geen vijftig eurocent voor verzamelaars misschien wel duizenden euro’s waard zijn.
Lees verder »
[bronnen*: Wikipedia, Schulman]